Porttelefon hur fungerar den?

Porttelefon hur fungerar den

Har din fastighet nyligen fått en porttelefon eller ska du kanske besöka en släkting och ska använda en porttelefon för första gången och undrar hur den fungerar? Idag vet de allra flesta hur en porttelefon fungerar, men eftersom tekniken ständigt går framåt är det inte alltid lätt att hänga med i svängarna. Porttelefoner ser inte likadana ut idag som de gjorde för 10-15 år sedan.

Trots det är porttelefoner sällan svåra att använda sig av och oftast behövs det bara lite träning innan du har full koll på systemet. Idag kan du hitta porttelefoner på nästan alla flerbostadshus som finns i Sverige. Finns det ingen porttelefon finns det vanligtvis något annat säkerhetssystem, t.ex. en klassisk portkod eller en låst port där nyckel krävs för att komma in. Även bricksystem är vanligt förekommande och fungerar som ett bra sätt att hålla obehöriga ute och göra trapphuset tryggare för boende.

Teknologin bakom porttelefoner

Porttelefoner är framtagna för att fungera som en typ av säkerhetssystem för portar, t.ex. i flerbostadshus eller i kommersiella fastigheter.

Porttelefonen ser ut som en enklare dosa som fäst på utsidan av en fastighet, vanligtvis i närheten av porten. Därefter kopplas alla boendes telefonnummer till dosan, vilket gör det möjligt att kontakta en boende och be om öppning av porten.

Så använder du en porttelefon

För att använda en porttelefon behöver du först veta vem det är du söker. I en porttelefon kommer nämligen boendes efternamn att vara listade. Genom att använda knapparna väljer du vilken person du vill kontakta och trycker därefter på uppringning.

Personen i andra änden kan då välja att svara och kommunicera med dig eller direkt öppna porten med hjälp av ett knapptryck. Eftersom många porttelefoner har tvåvägskommunikation kan boende t.ex. fråga vem det är som ringer på porten eller besökare kan fråga om de har kommit till rätt fastighet.

Källa

Varukorg